Fönsterrenovering i bostadsrättsföreningen

Bostadsrättsföreningen salongen hyr sin lokal av kommer att renovera sina fönster. Detta kommer troligen inte att leda till någon olägenhet för våra kunder, och inte heller för oss som arbetar på salongen. Faktum är att vi är glada för att det blir fönsterrenovering, eftersom den innebär mindre besvär för oss, jämfört med om fönstren skulle ha bytts ut.

Såvida man inte driver sin verksamhet i en lokal belägen i en fastighet man själv äger kommer man som företagare alltid att sitta i knät på sin hyresvärd, åtminstone i vissa situationer. En sådan situation är när hyresvärden, som kan vara en bostadsrättförening eller ett bostadsbolag, ska göra en renovering. 

En renovering innebär nästan alltid ett visst besvär, för både boende och företag. Fönstren i huset där vi har vår verksamhet har börjat se medfarna ut, så vi blev glada när vi fick höra från bostadsrättsföreningen vi hyr av att det skulle bli en renovering, och inte ett byte av fönster. 

Fönster i behov av renovering

En fönsterrenovering har flera fördelar, eftersom den inte innebär att lika mycket material används. Det kräver dessutom inte lika mycket arbete, och tar inte lika lång tid. Det blir heller inte lika mycket störande ljud. Det uppskattas av både oss som arbetar på salongen, och av våra kunder.

Vem ansvarar för fönstren?

En fråga som ofta dyker upp när fönster diskuteras, inte bara när det har att göra med renovering och ommålning, är vem som har ansvar för fönstren i en bostadsrätt. Vad händer exempelvis om ett fönster spricker, på grund av yttre påverkan? Svaret är att detta varierar mellan olika bostadsrättsföreningar. 

Titta i stadgarna för din förening vad som står där om fönstren. Är det föreningen eller bostadsrättsägaren som har ansvar för dessa. Enligt bostadsrättslagen är det innehavaren som ansvarar för att hålla lägenheten i gott skick, men om fönstren ingår i lägenheten, det avgörs av stadgarna.